DODIJELJENA PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM PREDUZEĆIMA U CRNOJ GORI - 100 najvećih u Crnoj Gori

Dodjelom priznanja najuspješnijim crnogorskim kompanijama u 25 kategorija i predstavljanjem publikacije „Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori“ okončan je, nakon četiri mjeseca intenzivnih aktivnosti, projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“. Riječ je, za crnogorske prilike, o jedinstvenoj poslovnoj, institucionalnoj i promotivnoj aktivnosti, koja je imala za cilj da na osnovu relevantnih i zvaničnih podataka javnosti predstavi najveće i najuspješnije domaće kompanije i promoviše odgovorno poslovanje.

„Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori“ prva je publikacija te vrste u Crnoj Gori i svojevrsni godišnjak najvećih poslovnih dostignuća. Sadrži sveobuhvatne podatke o najvećim mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima po prihodima, dobiti i broju zaposlenih. U publikaciji je data analiza strukture, rezultata, trenda poslovanja i zaposlenosti u 12 privrednih djelatnosti, kao i liste najvećih preduzeća po pojedinim djelatnostima. Takođe, tu je i lista kompanija koje ostvaruju kontinuirani rast ključnih pokazatelja poslovanja u posljednje tri godine.

Direktorica projekta Ljiljana Burzan Nikolić kazala je na završnoj svečanosti u hotelu „Hilton Podgorica Crna Gora“ da za nju „prava ideja“ nikada nije bila nedostižna, ocjenjujući da „znanje, obrazovanje, volja, želja, hrabrost, integritet, ljudi, dobri ljudi, ideje, na najbolji način vode u realizaciju“.

Ljiljana Burzan – Nikolić

„Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“ očigledno je jedna od onih ideja čije je vrijeme došlo. To govori i činjenica da je već prve godine i prepoznat i podržan kako od crnogorskih kompanija, tako i sa najviših državnih adresa. Potrudili smo se da damo ono najbolje, iako, iskreno vjerujem, ono najbolje tek slijedi u godinama koje su pred nama“, rekla je ona.

Burzan Nikolić navodi i da Projekat nudi vrijednost svima koje je okupio: kompanijama za čije rezultate treba da se čuje, državnim institucijama čija pravila i propisi moraju da se poštuju, ali i sveukupnoj javnosti koja može prosperirati samo ako svi učesnici u privrednom bitisanju poštuju pravila i kontinuirano rade na unapređenju uslova poslovanja, šaljući jasne poruke da rezultat postignut ulaganjem u znanje, kvalitet i rad otvara vrata za one koji prihvataju poslovnu etiku kao jedan od osnovnih postulata.

Ministar finansija Darko Radunović čestitao je organizatorima na pokretanju projekta „prepoznavanja“ najbojih u Crnoj Gori, navodeći da taj Vladin resor snažno podržava ovakve inicijative i da su zadovoljni što mogu da budu dio projekta „100 najvećih u Crnoj Gori”.

Darko Radunović

„Podržavajući ovu inicijativu podstičemo sve poslovne subjekte da se u narednom periodu bore za bolji rezultat na tržišnoj utakmici, unapređujući kvalitet poslovnih modela kojima se vode. Naša podrška projektu potvrda je ozbiljnosti u realizaciji obaveze Vlade da se odgovorno ponaša i pruži podršku razvoju uspješnih i društveno odgovornih preduzeća“, kazao je ministar.

On je dodao da ih posebno raduje činjenica da su ažurni finansijski izvještaji iskorišteni kao baza za istraživanje i dobijanje podataka za potrebe projekta. „Na ovakav način se promoviše i značaj finansijskog izvještavanja iz perspektive privatnog sektora i države, kao korisnika informacija sadržanih u izvještajima“.

„Dodatno, raduju nas, pokazatelji koji su rezultat istraživanja projekta 100 najvećih. Oni  ukazuju na značajnu ekonomsku aktivnost crnogorske privrede, što je posljedica njenog kapaciteta, da uprkos izazovnim postkriznim vremenima, uspijeva da zabilježi dobre rezultate. Danas se ne postavlja pitanje da li graditi preduzetničko društvo, već kako stvoriti dobar institucionalni okvir u funkciji razvoja preduzetništva, na čemu mi kao predstavnici Vlade kontinuirano radimo“, naveo je ministar Radunović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ocijenila je da se promocijom uspješnih kompanija i njihovih postignuća daje dobar primjer kako preduzeće učiniti konkurentnim, biti odgovoran u poslovanju, prema zaposlenima i drušvenoj zajednici.

Dragica Sekulić

„Ovo je prva godina realizacije projekta „100 najvećih u Crnoj Gori“. Iskreno želim da projekat nastavi da živi i u godinama pred nama i uvjerena sam da je ovakva vrsta projekata dodatan podsticaj domaćim privrednicima da koriste raspoloživu pomoć Vlade kako bi i ubuduće kontinuirano unapređivali svoje poslovanje i time doprinijeli sopstvenim naporima da se nađu na listi  100 najvećih u Crnoj Gori“, kazala je ona.

Ministarka Sekulić smatra da će projekat pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu pronaći kredibilne poslovne prilike i partnere.

„Dodatno, inspirisaće i ohrabriti start-up projekte, naročito u sektoru preduzetništva, mikro i malih preduzeća. Vjerujem da će kompanije koje su izabrane da se nađu među 100 najvećih u godinama koje dolaze zadržati kontinuitet uspješnog poslovanja, a dobitnicima nagrada čestitam na osvojenim priznanjima“, rekla je ona.

Predsjednik Odbora direktora Societe Generale banke Montenegro Milorad Katnić kazao je da mu je drago što je finansijska institucija iz koje dolazi među prvima prepoznala važnost ovog projekta i što je kao generalni pokrovitelj podržala izbor najvećih, najuspješnijih i najboljih crnogorskih kompanija u 2017. godini.

Milorad Katnić

„Za nas ovo nije samo pionirski poduhvat da se promovišu najveći i najbolji, već prije svega primjer kako se kvalitetna ideja može realizovati i služiti javnom dobru. Ovo kažem jer je realizacija ove ideje zasnovana na korišćenju dostupnih podataka, koji su pažljivo metodološki sistematizovani i analizirani. Ovo je primjer da i u Crnoj Gori podaci i informacije sve više dobijaju na vrijednosti i postaju ključni resurs“, naveo je on.

Katnić vjeruje da sve raduju podaci koji, više od riječi, govore da je 2017. godina bila uspješna i za crnogorsku ekonomiju i za crnogorske kompanije.

„Mnoga od crnogorskih preduzeća su u prethodnoj godini ostvarila najbolje rezultate od svog osnivanja. Prethodna godina je i za Societe Generale banku Montenegro bila jedna od najuspješnijih. Vjerujemo da je naša kontinuirana podrška crnogorskim kompanijama barem malo doprinijela njihovim prošlogodišnjim uspjesima. O tome svjedoči i podatak da su većina kompanija koje će biti nagrađene u ovogodišnjem izboru dugogodišnji klijenti naše banke“, rekao je on.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev zahvalio se Bi Consultingu na pokretanju projekta „koji afirmiše uspješne kompanije, ali i pozitivno, transparentno i odgovorno poslovanje“.

Nikola Ljušev

„Projekat 100 najvećih šalje važnu poruku ekonomskoj zajednici i podstiče nas sve zajedno da budemo još bolji i da damo dodatni doprinos razvoju crnogorske ekonomije i društva. Čestitam svim dobitnicima priznanja na ostvarenim rezultatima, uz želju da godine pred nama budu još uspješnije“, naveo je on.

Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori” realizovao je BI Communicationu partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije. Podatke i analize obezbijedio je BI Consulting, vodeći srnogorski provajder bonitetnih informaija. Pokrovitelj projekta je Societe Generale banka Montenegro, ekskluzivni partner Crnogorski Telekom, a specijalni partneri Delta City i Hilton Podgorica. Event partner je Yellow event, a partneri Montefish, Artemon i Klikovac.

Srebrni partneri projekta su: Matino, Lukoil, Securitas, Novi Volvox, Saga, Bravera, MPM, Megapromet, LukaBar, Sincommerce, Neregelia, Mil-Pop, Montenomaks, Sigillum Co, Tehnomax, Ljetopis Automotive, Radio difuzni centar i Via Paradiso.

Prijatelji projekta su: Cerovo, Čikom, HR Partners, Navar Incorporated, Home Systems, D Photo Trade, 2BI, Merkator-CG, Okov, MI Goranović, Lukana, Beppler & Jacobson, ETG grupa, Comtrade, KimTec, Atena-Bohor, Luka Kotor, Nikšićki mlin, Vukšić, Gorenje, Entext, Drvomont,Tring i Mezon, dok je tehnički partner Montimprex.Medijski partneri su portal bankar.me, DRS, Prva TV, Dan i Arhimed, a medijski prijatelji RTCG, Elmag, Mina i portal ekonomist.me.

Rezervaciju publikacije ,,Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori”moguće je izvršiti preko zvaničnog sajta projekta: www.100najvecih.me.

I pričajmo o uspjesima!