Poslovni rezultati preduzeća za prošlu godinu značajno bolji u odnosu na 2020, ali i dalje na 95,4 odsto prihoda iz 2019. godine - 100 najvećih u Crnoj Gori

Poslovni rezultati preduzeća za prošlu godinu značajno bolji u odnosu na 2020, ali i dalje na 95,4 odsto prihoda iz 2019. godine

Finansijski izvještaji za prošlu godinu potvrdili su očekivanja da će ostvareni poslovni rezultati preduzeća biti značajno bolji nego prethodne godine, ali rekordna po prihodima, 2019. godina, i dalje je ostala nedostižna, jer su ukupni prihodi kompanija u 2021. godini ostali na nivou 95,4 odsto ostvarenih prihoda iz 2019. godine.

To je saopšteno na pres konferenciji povodom objavljivanja rezultata prvorangiranih u 25 kategorija i premijernog predstavljanja publikacije Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2022.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija i suorganozatora projekta, Ratko Nikolić, istakao je da je rast i dalje dominantno generisan efektima turističke sezone, kako direktno kroz rast prihoda sektora usluga smještaja i ishrane, koji je porastao više nego duplo (121 odsto), tako i indirektno, kroz rast ostalih sektora, čija prodaja se oslanja na sezonski porast potrošnje, koju takoođe generišu turisti.

„Ukupno gledano, preduzeća koja ispunjavaju uslove našeg projekta, u 2021. godini ostvarila su ukupan rast prihoda od oko 13,8 odsto u odnosu na 2020. godinu. Pri tome, u svim područjima poslovanja, osim u građevinarstvu, ostvaren je rast prihoda. Primjetno je da su više rasle velike i srednje kompanije, dok su 100 najvećih mikro kompanija u ukupnom iznosu imale pad prihoda u odnosu na 2020. godinu“, istakao je Nikolić.

Kod mikro i malih firmi primjetno je, kako je ukazao, značajno smanjenje kapitala, iz čega se može izvesti zaključak da su u kriznoj 2020. godini značajno korišćene unutrašnje rezerve kao jedan od načina „preživljavanja”.

„Iskazana ranjivost mikro i malih preduzeća, koja čine 99 odsto crnogorske ekonomije, su jasan signal da ovom segmentu treba posvetiti posebnu pažnju ali i podršku u narednom periodu, kako bi se očekivani oporavak zbilja i desio“, kazao je Nikolić.

Posmatrano po djelatnostima, kako je naveo, bolji rezultati nego 2019. godine ostvareni su u trgovini, upravljanju nekretninama, računovodstvu i reviziji, proizvodnji hrane i pića, ostaloj proizvodnji, IT sektoru, farmaciji i medicinskim uslugama.

„S druge strane, djelatnosti koje nijesu dostigle prihode iz 2019. godine su: hotelijerstvo, građevinarstvo, telekomunikacije i trgovina naftom i naftnim derivatima“, rekao je Nikolić.

Priznanje u konkurenciji mikro preduzeća po broju zaposlenih dobio je, kako je rekao, ASP MONTENEGRO iz Podgorice, po prihodima UNITRUC – EXPORT iz Pljevalja, a po dobiti ROTO – TERM takođe iz Pljevalja.
„U konkurenciji malih preduzeća na prvom mjestu po broju zaposlenih je preduzeće GUARDIAN WORLD iz Podgorice, po prihodima preduzeće CARLSBERG MONTENEGRO takođe iz Glavnog grada, a prvo mjesto po ostvarenoj neto dobiti preduzeće HEMOSAN iz Bara. Kada je riječ o srednjim preduzećima, po broju zaposlenih na prvom mjestu je ČISTOĆA, po dobiti ZETAGRADNJA, a po prihodu COINIS“, naveo je Nikolić.
Među velikim preduzećima, prvi po broju zaposlenih je VOLI TRADE iz Podgorice, a najveće prihode i dobit ostvarila je ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD NIKŠIĆ.

Po djelatnostima, kako je kazao Nikolić, na prvom mjestu u djelatnosti Trgovina, i ove godine je kompanija VOLI TRADE, u djelatnosti Hotelijerstvo prvorangirana je kompanija HOTELS GROUP MONTENEGRO STARS Budva, u djelatnosti Upravljanje nekretninama DELTA M CG Podgorica.

„U djelatnosti Revizija i računovodstvo na prvom mjestu je podgorički PRICEWATERHOUSECOOPERS, u djelatnosti Građevina BEMAX, u djelatnosti Hrana i piće MESO-PROMET iz Bijelog Polja, u djelatnosti Ostala proizvodnja i prerada RUDNIK UGLJA, u djelatnosti Telekomunikacije MTEL, u okviru IT djelatnosti COMTRADE DISTRIBUTION, u djelatnosti trgovine naftom i derivatima JUGOPETROL, u djelatnosti Farmacija GLOSARIJ i u djelatnosti Medicinskih usluga CODRA“, naveo je Nikolić.

Najveća rastuća kompanija, kako je dodao, je GLOSARIJ.

Izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda (IRF), Irena Radović, poručila je da će IRF nastaviti da snažno podržava mikro, mala i srednja preduzeća, infrastrukturne projekte, kao i ravnomjerniji i održivi razvoj crnogorske ekonomije.

„Ono što će nam biti poseban fokus u narednom periodu je definitivno zelena i digitalna transformacija crnogorske ekonomije“, kazala je Radović.

Ukazala je da je ohrabrujuće što postoje signali oporavka, ali da su i dalje prisutni izazovi, posebno kada je riječ o pandemiji, bezbjednosti, a „pomjeranje na finansijskim tržištima nose dodatnu dimenziju i utiču na elemente daljeg oporavka“.

„Vjerujem da svi zajedno treba da vodimo računa da cjelokupni ekonomski potencijal crnogorskog društva bude iskorišćen. Vjerujem da upravo ova inicijativa i projekat, koji motiviše crnogorske kompanije da zavrijede mjesto među najuspješnijima, zapravo predstavlja dobar koncept i okvir da se upravo kroz njega promovišu vrijednosti dobrog i kvaltetnog odnosa prema očuvanju životne sredine, prema društveno-odgovornom postupanju, prema snaženju inkluzije svih ranjivih kategorija. Snažno sinergetsko djelovanje i podrška svih nas preduslov su značajnijeg napretka“, zaključila je Radović.

Predsjednica PKCG, Nina Drakić, rekla je da sama činjenica, da je projekat iskristalisao 25 kategorija u kojima su se mjerili rezultati crnogorskih kompanija i privrednika, dovoljno govori sama za sebe.

„Posebno kada na to nadovežemo i publikaciju Poslovne novine koja se danas predstavlja biznis zajednici, onda zaista možemo biti zadovoljni, jer je pred nama i novi sadržaj i novi kvalitet koji pripada privredi i biznisu, a koji snažno podržava Privredna komora. Sve ovo dodatno dobija na značaju imajući u vidu da je jedan od zadataka Komore da promoviše privredu, i da u okviru tog posla, dodatno afirmiše one koji se izdvajaju razvojnom vizijom i rezultatom”, kazala je Drakić.

Izvršna direktorica Mtel-a, Tatjana Mandić, istakla je da uspjeh te kompanije leži u dobro postavljenoj i dobro vođenoj strategiji, kao i posvećenom i profesionalnom radu preko 500 zaposlenih, čija je zajednička misija zadovoljan korisnik.

Mandić je podsjetila da je MTEL ove godine ekskluzivni partner projekta i sa ponosom istakla da kao prvi po ostvarenim prihodima u oblasti telekomunikacija, već drugu godinu zaredom dobija to prestižno priznanje.

“Kompanija MTEL je crnogorski telekomunikacioni operator koji za 2021. godinu bilježi najveći broj korisnika kako mobilne telefonije, tako i kablovske televizije. O uspjehu MTEL-a govori činjenica da je MTEL kompanija sa najvećim ostvarenim prihodima, kompanija sa najvećom stalnom imovinom i sa najvećim kapitalom za 2021. godinu među telekomunikacionim operatorima u Crnoj Gori. Biti među najvećima, ogroman je uspjeh. To je rezultat neprekidnog rada, posvećenosti i inovativnosti i zato najiskrenije čestitam svim dobitnicima ovog priznanja”, poručila je Mandić.