KRITERIJUMI I KATEGORIJE RANGIRANJA U PROJEKTU ,,100 NAJVEĆIH U CRNOJ GORI" - 100 najvećih u Crnoj Gori

Nedavno pokrenut projekat ,,100 najvećih u Crnoj Gori” koji se realizuje kroz partnerstvo BI Consultinga, Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije i uz pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro, te ekskluzivno partnerstvo sa Crnogorskim Telekomom, ima za cilj promociju pozitivne privredne prakse i poslovnog ambijenta u Crnoj Gori. Kampanja koja traje četiri mjeseca, bazira se i na podizanju kulture urednog finansijskog izvještavanja, što je u direktnoj vezi sa rangiranjem kompanija u okviru projekta, a koje će biti objavljeno u specijalnom godišnjem izdanju ,,Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2018″. Projekat će biti zaokružen dodjelom priznanja prvorangiranima u svim kategorijama na svečanosti koja će se održati 30. maja u hotelu Hilton Podgorica.
“Iako je projekat pokrenut prije nepune tri sedmice, interesovanje poslovne javnosti vezano za uslove rangiranja i uključivanja u sam projekat je ogromno. Obzirom na velki broj upita vezano za kriterijume rangiranja, a koji su dostupni su na zvaničnom sajtu projekta: www.100najvecih.me ovim putem želimo dodatno da ih pojasnimo”, saopštava Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, vodećeg provajdera bonitetnih informacija u Crnoj Gori.

“Nije potrebno da se privredni subjekti prijavljuju. Sva preduzeća koja budu predala tačne finansijske izvještaje u zakonskom roku, ulaze u bazu za rangiranje”, pojašnjava Nikolić.
Za rangiranje u publikaciji “Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2018” uzimaju se u obzir:

  • Sva privredna društva (KD, OD, DOO i AD) registrovana u Crnoj Gori
  • Koja posluju minimum 3 godine, imaju najmanje 3 zaposlena i000 EUR kapitala (osim za segment MIKRO preduzeća, gdje će granica kapitala biti 50.000 EUR)
  • Koja su predala ispravan finansijski izvještaj za 2017. godinu
  • Nijesu bila na listama blokiranih u posljednjih 12 mjeseci
  • Nijesu bila na crnim listama Poreske uprave CG posljednjih 12 mjeseci ili uredno realizuju ugovoreni reprogram
  • Koja ostvaruju rezultat u kontinuitetu (ne uzimaju se u obzir rezultati za koje se može utvrditi da su ostvareni jednokratnim poslovnim poduhvatima ili knjigovodstvenim operacijama)
  • Koja nijesu upisana u kaznenu evidenciju
  • Iz izbora za najvećeg poslodavca isključene su agencije registrovane za iznajmljivanje zaposlenih

Rangiraće se po stotinu najvećih mikro, malih i srednjih preduzeća i sva velika preduzeća, po ukupnom prihodu, neto dobiti i broju zaposlenih. Pored navedenih dvanaest kategorija, rangiranje po prihodima će se vršiti i u još dvanaest kategorija po privrednim djelatnostima i to: Trgovina, Hotelska industrija, Poslovanje sa nekretninama, Revizorske i računovodstvene usluge, Građevinarstvo, Hrana i piće, Ostala proizvodnja i prerada (osim hrane i pića), Telekomunikacije, IT sektor, Farmacija (proizvodnja i trgovina, na veliko i malo farmaceutskim proizvodima), Promet nafte i derivata i Medicinske usluge .

Takođe, kompanije sa svih listi, koje u posljednje tri godine, u kontinuitetu, ostvaruju rast ključnih parametara: prihoda, neto-dobiti i broja zaposlenih, biće posebno rangirane, a najveća od njih po prihodima biće nagrađena kao Najveća brzorastuća kompanija.