„100 NAJVEĆIH U CRNOJ GORI 2019“ - PROJEKAT NAMIJENJEN KOMPANIJAMA KOJE POSTIŽU ODLIČNE REZULTATE - 100 najvećih u Crnoj Gori

Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori 2019“ namijenjen je kompanijama, koje i pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, u kontinuitetu postižu odlične rezultate i kao takve zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice.

To je saopšteno na pres konferenciji, povodom početka projekta „100 najvećih u Crnoj Gori“, koji se ove godine održava drugi put, a koji je inicirala kompanija BI Consulting, kao vodeća agencija u oblasti pružanja poslovnih i bonitetnih informacija u partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije, uz podršku Privredne komore Crne Gore i uz generalno pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić, podsjetio je da je cilj projekta da promoviše pozitivnu poslovnu praksu u Crnoj Gori, da učini vidljivijim najznačajnije crnogorske kompanije, najveće poreske obveznike i najveće poslodavce.

Ratko Nikolić

„I pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, treba istaći da u Crnoj Gori postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu odlične rezultate. Takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice, zbog čega je ovaj Projekat posvećen baš njima“, ocijenio je Nikolić.

Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2018. godinu, kako je kazao, biće izdvojeno po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća.

„Sve njih ćemo rangirati po jasnim i javno dostupnim parametrima iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja, na osnovu ukupnih prihoda, ostvarene neto dobiti i broja zaposlenih. Takođe, izdvojićemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 12 ključnih poslovnih djelatnosti i sve ih objaviti u specijalnoj godišnjoj publikaciji, ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju, u kojem će mjesto naći sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, kriterijumi i parametri za rangiranje su javni, jasni i precizni, a preduzeća se, kako je pojasnio, rangiraju po automatizmu, u zavisnosti od ostvarenih rezultata, koji su prijavljeni u bilansima.

„Na listama će biti samo kompanije koje su predale ispravne finansijske izvještaje za 2018. godinu, koje nijesu bile na listama blokiranih u posljednjih 12 mjeseci, koje uredno izvršavaju poreske obaveze ili redovno izvršavaju preuzete obaveze iz reprograma, posluju minimum tri godine, imaju kapital veći od 100 hiljada eura i više od troje zaposlenih“, naveo je Nikolić.

On je dodao da će prvorangiranim kompanijama u navedenim kategorijama i jednoj, najbrže rastućoj kompaniji po istim parametrima, biti dodijeljena priznanja na svečanosti krajem maja.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, rekao je da u Crnoj Gori posluje oko 26 hiljada registrovanih preduzeća, koja će se naći u konkurenciji za izbor najvećih i najprofitabilnijih.

Radosav Babić

„Ovakav projekat će pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu pronaći kredibilne poslovne prilike i partnere. Dodatno će inspirisati i ohrabriti start-up projekte, naročito u kategoriji mikro i malih preduzeća. Na nama kao Vladi i državi je da preduzetnicima kreiramo povoljan poslovni ambijent i podršku za rast i razvoj“, objasnio je Babić.

On je najavio da će Ministarstvo ekonomije ove godine realizovati Program za unaprjeđenje konkurentnosti privrede, kroz deset različitih Programskih linija za unaprjeđenje inovativnosti, uvođenje međunarodnih standarda, modernizaciju prerađivačke industrije, razvoj klastera, podršku za razvoj zanatstva, pružanje mentoring usluga i razvoj preduzetništva.

„Uvjeren sam i da je ovakva vrsta projekata dodatan podsticaj domaćim privrednicima da koriste raspoloživu pomoć Vlade kako bi i ubuduće kontinuirano unaprjeđivali svoje poslovanje i time doprinijeli sopstvenim naporima da se nađu na listi  100 najvećih u Crnoj Gori“, rekao je Babić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, rekao je da će učešće tog resora, odnosno Vlade u projektu biti veoma značajno i da predstavlja dodatni stimulans za domaće, kompanije koje žele da ostvare još bolje poslovne rezultate.

Nemanja Katnić

„Ovakav projekat ističe i najveće poreske obveznike što takođe pokazuje i koliko je značajno finansijsko izvještavanje, kako za privrednike tako i za državu“, rekao je Katnić.

Projekat 100 najvećih je, kako je pojasnio, u saradnji sa Ministarstvom finansija, u prethodnoj godini, izdvojio i nagradio najbolje crnogorske kompanije u različitim kategorijama što, kako je dodao, predstavlja garant da Crna Gora posjeduje kvalitetne privredne subjekte.

„Nadamo se da će predstojeći period iznjedriti nova imena na crnogorskom tržištu, koja će doprinijeti razvoju privrednog sektora, što će dalje rezultirati većem broju novih radnih mjesta i povećanju izvoza kao i razvoju preduzetništva, što je u krajnjem i jedan od glavnih ciljeva rada Vlade“, poručio je Katnić.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom i zamjenik izvršnog direktora Societe Generale banke Montenegro, Samo Jovićević, kazao je da je, s obzirom na rezultate i organizaciju prošlogodišnjeg izbora „100 najvećih u Crnoj Gori“, ta banka odlučila da i ove godine bude dio projekta koji će dodatno istaknuti i nagraditi najveća, najbolja i najuspješnija crnogorska preduzeća.

Samo Jovićević

„Mi u Societe Generale Montenegro smatramo da je nagrađivanje i isticanje kompanija koje su dale izuzetan doprinos crnogorskoj ekonomiji i razvoju malog i srednjeg biznisa veoma važno, prvenstveno zbog toga što treba dati primjer i pokazati da je uz uporan i posvećen rad moguće ostvarti dobre rezultate i doprinijeti daljem razvoju poslovnog ambijenta i ekonomije u cjelini“, poručio je Jovićević.

On je naveo da je prošle godine, Societe Generale banka Montenegro nastavila sa snažnom kreditnom podrškom crnogorskim kompanijama, o čemu, kako je dodao, svjedoči dinamičan rast kreditnog portfolia banke u tom segmentu od oko deset odsto.  „Sigurni smo da su mnoge crnogorske kompanije, uz našu dugogodišnju kontinuiranu podršku, u 2018. godini ostvarile rekordne rezultate i da će zasluženo biti dio kluba najboljih i najuspješnijih crnogorskih preduzeća“, rekao je Jovićević.