DRŽAVA DOPRINOSI STVARANJU POVOLJNIJEG POSLOVNOG AMBIJENTA - 100 najvećih u Crnoj Gori
Aktivnim politikama država doprinosi kreiranju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća. U narednom periodu biće kreirani novi programi podrške i unaprijeđena informisanost privrednika o mjerama podrške na nacionalnom i na lokalnom nivou.

To je poručeno na panel diskusiji „Programi podrške mikro, malim i srednjim preduzećima”, koja je organizovana u okviru projekta „100 najvećih u Crnoj Gori“, koji se ove godine održava drugi put. Ovaj izuzetan projekat za unapređenje i promovisanje crnogorske privrede inicirala je kompanija BI Consulting u partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije, uz podršku Privredne komore Crne Gore i uz generalno pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.

Panel: “Programi podrške mikro, malim i srednjim preduzećima”

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, rekao je da taj vladin resor ove godine realizuje Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji kroz deset programskih linija ima za cilj stvaranje konkurentnih, izvozno orjentisanih i inovativnih privrednih subjekata.

„Uvažavajući potrebe privrednika pojednostavljene su procedure apliciranja, a istovemeno i ubrzane procedure za odobrenje podrške. Opredijeljena budžetska sredstva, koja će se dodjeljivati u vidu bespovratnih subvencija, iznose 1,64 miliona eura“, kazao je Babić.

On je rekao da resorno Ministarstvo obezbjeđuje i nefinansijsku podršku kroz organizovanje nastupa privrednika na međunarodnim sajmovima, poslovnim susretima i konferencijama, aktivnosti na povezivanju i umrežavanju, kao i savjetodavnu i edukativnu podršku.

„U periodu koji je pred nama radićemo i na promociji digitalizacije i internacionalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz kreiranje novih programa podrške, kao i na unapređenju informisanosti privrednika o mjerama podrške na nacionalnom i na lokalnom nivou kroz izdavanje Informatora“, najavio je Babić.

On je rekao da je broj malih i srednjih preduzeća u 2018. povećan za 9,4 odsto u odnosu na godinu ranije, odnosno za 38 odsto u odnosu na 2011. godinu, dok je broj zaposlenih u 2018. godini porastao za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Imamo mnogo uspješnih primjera malih i srednjih preduzeća koja su započela ili unaprijedila poslovanje zahvaljujući programima podrške koje je Ministarstvo ekonomije realizovalo u prethodnom periodu, a koja su danas prepoznata ne samo na lokalnom, već na regionalnom i međunarodnom tržištu“, naveo je Babić.

Radosav Babić

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, rekao je da Vlada Crne Gore i resor iz kojeg dolazi u kontinuitetu, kroz reformu, daju doprinos stvaranju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća.

„Akcenat se daje pojednostavljenju procedura, snižavanju troškova poslovanja, podsticanju efikasnosti, konkurentnosti, dostupnosti institucija, instituta i informacija, a sve u pravcu bolje i lakše predvidivosti biznis okvira u Crnoj Gori“, objasnio je Katnić.

On smatra da je adekvatna formula za uspješan razvoj preduzetništva obezbjeđivanje finansijskih sredstava, koja se ogledaju u izdvajanju iz budžeta, obezbjeđivanju povoljnih finansijskih, kreditnih, kao i bespovratnih EU sredstava.

Nemanja Katnić

Direktorica Sektora za istraživanja i analize Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić, kazala je da ta asocijacija realizuje niz programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima kroz, kako je pojasnila, promociju, edukacije, poslovno povezivanje i izdavanje dokumenata koja su u funkciji unapređivanja konkurentnosti preduzeća.

„Najznačajniji programi u okviru promocije su Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće, Domaći ukusi,  Izdavanje sertifikata Excellent SME, sajamske aktivnosti. Pored navedenog, realizujemo i programe obrazovnih aktivnosti, usluge arbitraže i rješavanja privrednih sporova, te podršku privredi kroz realizaciju projekata“, navela je Drakić.

Nina Drakić

Izvršni direktor kompanije Amplitudo, Nenad Novović, istakao je da je ta kompanija prepoznala mjere koje država realizuje u cilju podrške inovacijama i konkurentnosti malim i srednjim preduzećima „kao najaktivnijem dijelu naše poslovne zajednice“.

„Ovo je posebno važno za IT sektor koji u sklopu digitalne transformacije već počinje sa razvojem izvozno orjentisanih proizvoda i usluga, čime se dugoročno može pozitivno promijeniti i čitava struktura, kao i održivost crnogorske ekonomije“, rekao je Novović.

Nenad Novović

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom i zamjenik izvršnog direktora Societe Generale banke Montenegro, Samo Jovićević, rekao je da ta banka podržava svaku dobru poslovnu ideju, svako bonitetno mikro, malo ili srednje preduzeće i pomaže im da investiciju dovedu do finalne realizacije.

„Societe Generale banka Montenegro finansira ove klijente u svakodnevnom poslovanju, ali i posebno u okviru projekata kao što su IPARD i ostali slični pozivi za podršku. Spremni smo da učinimo dodatni napor u cilju razvijanja njihovih aktivnosti i biznisa“, kazao je Jovićević.

On smatra da će, u narednom periodu, pod posebnom pažnjom privrede i banaka biti i korišćenje ostalih EU fondova koji, kako je pojasnio, u značajnoj mjeri mogu uticati na dalji razvoj malog i srednjeg biznisa u Crnoj Gori i dinamizirati investicije i druga ulaganja.

„U zavisnosti od kretanja tražnje i potreba na tržištu, za koje svakako vjerujemo da će rasti u narednom periodu, i banka će prilagoditi svoje aktivnosti i podršku svakom opravdanom projektu, pogotovo u onim sektorima i industrijama koje su ključne za Crnu Goru“, zaključio je Jovićević.

Samo Jovićević